poveste de cafea

la ceas tîrziu.

de-i zi sau de-i noapte nu ştiu. nu am să ştiu niciodată care este diferenţa între lumină şi întuneric, dar înţeleg… îmi lipseşte cuvîntul… înţeleg condiţionarea lor. fără una nu-i cealaltă. înţeleg condiţionările de existenţă. înţeleg că nu poţi să trăieşti fără să ştii că mori… şi cînd ştii că mori înveţi să trăieşti. înţeleg umbrele şi nervii nopţii. înţeleg săruturile. înţeleg cerul mov la apus. înţeleg luna.

cofeina este mama tuturor. de dimineaţă, de prînz, de cină. dau la schimb cană de cafea cu drumuri de seară, pe-o cană de vin cu scorţişoară… dulce. atît de dulce încît să vreau să beau apă de sete.

îmi aprind o ţigară. bricheta e din aia cu schepsis pentru copii. nu mă mai chinui… sunetul „ţac” îmi tresare liniştea. Socrate zburdă. el nu foloseşte cofeină pentru energie. el e doar fericit în neştiinţa lui. şoarecele alb cu cheiţă se blochează în covorul îmbîcsit de ani. Socrate îl ignoră aşa cum face cînd nu-i convine ceva. nu are nervi, amintiri, furii sau comentarii la adresa vreunuia dintre noi. el ne acceptă pur şi simplu ca nişte particule din viaţa lui imensă.

am uitat cum se îmbătrîneşte.

de trei zile cîntăm imnul: „am bani de dat, am datorii la stat”. veţi rîde pentru că sună puţin manelistic, dar noi dansăm şi cîntăm de mama focului… aproape că ne vedem buricele mişcîndu-se pe sub bluze.

I spy with my hazel eye. I spy the most beautiful empty sky. I spy with my hazel eye, cause I don’t trust…

mîine mă ocup de cadouri. alor mei, lui Mihai, biletului tras şi lui Carmen. am intrat în febra sărbătorilor, dar am recunoscut că-s psihic căzută la pămînt. iar m-au apucat spasmele, fricile, nervii, nevoile. dar nu le las, mă! nu mă smiorcăi. sunt om tare, mă!


11 responses to “poveste de cafea

 • Anda

  Eu nu vreau decat sa treaca, sa pot sa-mi vad si eu de viata, vorba aia. Ai vazut filmul ala cu Ziua Cartitei? Exact asa sunt eu de sarbatori. Niciodata nu se schimba nimic. Dar niciodata.
  Iti doresc numai bine si, de fapt, tot ce vrei tu pentru tine!

 • lollitta

  esti o femeie adevarata! de o mie de ori femeie. pai ce, crezi ca fricile, spaimele, nevoile si nervii nu fac parte din noi toti? la unii nu se vad, ca dau cu ruj si fond de ten peste. dar seara, cand se demachiaza, tot ies la lumina. hug

 • Adriana

  Buna, Roxana
  Emi mi-a dat contul lui pt suma cu care voiam sa contribui la mica actiune de la azil. Abia azi pot sa transfer banii. E prea tarziu? Sper totusi sa foloseasca, ma gandesc ca in asemenea situatii nimic nu este in plus.
  Totodata, te-as ruga sa-mi spui care e adresa azilului. Dincolo de ce ai organizat acum, e un loc in care m-as duce pur si smplu.
  Multumesc.

 • evergreen

  Anda… la mine cand trec ramane asa, o urma de regret
  @ Lolli… multumesc hug si la tine
  @ adriana… noi banii i-am strans si poti citi in insemnarea celaalta „despre cumparaturi” toate detaliile. am rezolvat cu batranii, dar continuam in luna ianuarie asa ca banii sunt bineveniti. Azilul este vis a vis de realul de la Piata Bobocica, pe langa Targul Vitan

 • April

  .

  unde-ti trimit banii pentru ianuarie?

  (felicitari pentru idee. esti un om mare, mai!)

 • evergreen

  multumesc 🙂

  te tin la curent cu datele… daca vrei ne putem vedea in oras, daca ti-e incomod iti dau contul de reiffiesen sau cel de la BT

  dar mai vorbim
  dau anunt cand gasim un caz

 • April

  voi ati fost la un azil de batrini evrei, in prima zi de ‘craciun’ a lor, Hannukah. le-ati facut cadouri in cea mai buna zi din an, pentru ei. presupun ca stiati.
  de nu, cu atit mai frumos.

  e ok cu orice cont, e ok si cu intilnitul in oras. e ok oricum, e superb gestul vostru.

 • evergreen

  inca nu am fost… :P… mergem pe 24 decembrie, in ajun. nu stiu daca sunt evrei sau crestini 🙂

  mergem sa-i colindam si sa le dam cateva cadouri… o sa pun poze pe blog. eu ma bucur muuuult de tot de impactul gestului, ziarul si toti oamenii care s-au mobilizat rapid si am strans atatia bani de ne-au si ramas 🙂

 • lollitta

  mno, cred ca acum esti cam ocupata. voiam doar sa-ti urez sarbatori bune. sa-ti aduca mosul tot ce visezi!

 • kosmin

  Craciun fericit ! Multa sanatate, bucurii si bani iti doresc sa ai in anul urmator.

 • Dias71

  Craciun fericit si toate cele ce le doresti sa se implineasca !!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: