numără pînă la 50 (pentru mama)

Apoi pune-o de-o evaluare. Cînd ai 25 numeri cu viteză şi cu entuziasm. Cînd suma tuturor eşecurilor şi fericirilor se dublează, parcă şi limba ţi-e mai molcomă. Şi în timp ce speli chiuveta din bucătărie, cu ciudă şi cu nerv, începi să vorbeşti ca pentru tine, apoi o dai în plîns. Parcă în timp ce-ţi intoxici mîinile cu prea mult detergent îţi trece toată viaţa prin faţa ochilor. Puţine cele din generaţia de 50 acum au avut destin fericit, iar tu, prin ghinionul căpătat la naştere, pe cînd ursitoarele dănţuiau bete pe la vreo crîşmă, te-ai ploconit cu un destin sărac şi trist.

Şi mă simt neputincioasă în a-ţi promite că după 50 e încă viaţă şi că indiferent că-ţi dă evaluarea pe minus vei putea să mai crezi în basme. Pot să rîd de tine şi să mă prefac ironică. Să rîdem amîndouă de trecerea timpului şi să ne amintim cum era cînd era bine. Cînd eram o familie. Cînd ne jucam şi miroseam a tinereţe şi-a prospeţime. Sunt neputincioasă în faţa ta, mamă, aşa cum este orice copil în faţa părintelui… şi ca orice copil, am plecat de lîngă mîna ta ocrotitoare şi m-am tot dus. Cîteodată mi-e ciudă pe mine că nu ţi-arăt mai multă iubire, atît cît meriţi. Cîteodată mi-e aşa ciudă că nu ai avut o stea norocoasă care să te protejeze de jocul hazardului lipsit de lumină.

Şi totuşi cred cu tărie în tine! În puterea ta de a nu te da bătută. În dragostea ta nemărginită, fără orizont, fără final, nesecătuită pentru noi şi pentru viaţă. Şi totuşi nu te-ai născut prinţesă, dar palatul inimii tale a avut mereu porţile deschise. Şi bătrîneţea are frumuseţea ei, aşa cum bunica şi-a păstrat pe chip frumuseţea de fecioară de acum mai bine de 50 de ani.

Draga mea mămică… La mulţi ani!

Cu însemnarea asta nu trag nici un semnal de alarmă de genul „trăieşte viaţa!” sau ” viaţa e scurtă! ” sau „cheltuieşte banii de întreţinere şi fugi în Filipine!” sau ” fii atent că azi e trecut!”. Nu cred în dezmăţul promisiunilor că de mîine o să iau viaţa de jugulară şi-o dansez pînă o las lată. Nu ai cum pentru că eşti om şi eşti înzestrat cu depresii şi cu zile mai puţin însorite. Cred, însă, că nu merită să regreţi o clepsidră spartă din neatenţie…


18 responses to “numără pînă la 50 (pentru mama)

 • meea

  sa iti traiasca! si dupa 50 este viata daca stii sa te bucuri de fiecare dimineata cum te bucuri la 20 sau la 30…

 • raggio

  Şi eu cred că este viaţă şi după 50 de ani…

  Uite, de ex., mama are aproape 50 de ani şi are curaj să-şi schimbe acum locul de muncă. Eu abia trag de mine pt. schimbări minore-n viaţa mea. Fiecare persoană cu optimismul ei…

  La mulţi ani încă o dată! Pup!

 • stelian muscalu

  la multi ani! un text, un cadou extraordinar pentru mama ta… felicitari

 • Alexa

  La multi ani!!! tanti mama Roxanei…o iubesc mult!

  Sa va povestesc despre mama Roxanei…este o femeie superba si la chip si mai ales la suflet. Cea mai minunata mamica ever…o respect, o apreciez si mai ales o iubesc ca pe mamica mea!

  Sa-ti traiasca Rox si sa-i multumim lui D-zeu pentru mamicile noastre! Suntem norocoase.
  HAI HAI sa bem un paharel 😛

 • Irina

  la 50 de ani nici vorba de batranete, esti in plina maturitate! mama are 55, si face o facultate, invata o limba straina, iar la 50 si-a schimbat domeniul de activitate. Nu exista destin, slava Domnului!
  La multi ani! mamei tale, si sa-i ajute Dumnezeu sa traiasca a doua tinerete 🙂

 • lollitta

  sa stii ca viata dupa 50 poate fi mai plina decat tot ce-ai avut pana atunci. mi-o demonstreaza tatal meu care si-a gasit dragostea cea mare dupa 50. si-e fericit cum nu stiu daca a fost vreodata. cu putere si constientizare deplina.

 • Andrei

  depinde cum „cresti” si ce asteptari ai de la viata.. cu cat inaintam in varsta cu atat evoluam mai mult, intelegem altfel lucrurile.. inca suntem copii! 😦 sper sa nu ajungi la 50 ani o comunista 😀

 • Ralukaaaaaaaaa

  Mami tau sigur e o persoana deosebita. Sa-ti traiasca! Pune si o poza, ca atunci cand o recunoastem pe strada sa mergem sa-i spunem ca a facut o Roxana tare nebuna si ii multumim! 😀

 • rebelu

  ce ma bucura entuziasmul comentatorilor! e adevarat, exista viata si dupa 50 de ani.
  dar e dupa 50…
  adica vreau sa spun sa nu le amestecam. fiecare virsta cu bucuriile ei. si daca stii sa le recunosti, sa le accepti , sa le traiesti, niciodata nu vor fi prea putine.
  indiferent de virsta.

 • Rusoiaca

  ce mama tanara ai! 🙂
  LA multi ani!
  vin si eu la spartul targului 😀

 • did

  la multi ani mumei tale!!!

 • o mama

  Mama ta citeste ce-ai scris?
  Eu sper sa o faca ,pentru ca ,textul asta este cel mai frumos cadou!
  Si da,avem nevoie de mici dovezi de iubire din partea voastra…un telefon din cind in cind,o mingiiere pe obraz,o floare de ziua noastra,ceva scris de mina voastra….
  Hai,ca m-am emotionat si ce facem aici?
  La multi ani,DOAMNEI tale MAME!
  Am sa mai trec p-aici,chiar imi place cum scrii.

 • evergreenstory

  mulţumesc

  nu ştiu dacă citeşte, nu cred…

 • forevergreen

  Sa-ti traiasca mamica si sa te bucuri de ea, cu ea:)
  Ar fi bine sa-i arati ce-ai scris, cred ca i-ar face mare placere:D

 • deea

  la multi ani pt mami a ta…. sa fie sanatoasa si fericita:)

 • Ingrid

  Este o mamă norocoasă.
  La multi ani, mamei tale!

 • cris

  foarte frumos.. m-ai impresionat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: