într-o călătorie spre Soare-Apune

Mai am cîteva pagini şi termin Siddartha. Este prima carte a lui Hesse care ajunge în mîinile mele şi îmi place. Mi se întîmplă deseori să nimeresc o carte anume la un moment crucial al vieţii şi să mă lovească în creştet cu răspunsurile. Şi să mă facă să rîd şi să realizez esenţele şi aromele.

Nu fac recenzie de carte aici. Citeşte-o şi vei vedea că e pentru fiecare dintre noi la un moment în viaţă.

235879-mediumNi se întîmplă deseori să fim aşa hotărîţi în diverse căutări, să fim cu ochii ţintă spre un final şi să ratăm marile momente ale vieţii. Concentrarea asta spre un scop final fără îngăduiri de abatere, nevoia de cunoaştere, de răspunsuri, de o certitudine, de un drum precis nu face bine la suflet.

Şi ţelul ăsta e o povară grea. Nu suntem liberi şi deaschişi nu ne mai lăsăm fascinaţi şi purtaţi aiurea, ci trăim într-o încruntare şi într-un pas grăbit spre ceva anume. Se poate să şi găsim şi să nu ne dăm seama sau să nu ne satisfacă sau să trecem pe lîngă.

Ne gîndim la renaştere. Cînd nu realizăm că o dată la o perioadă de timp renaştem în propria viaţă, renaşte un alt eu din aceeaşi persoană. Şi nu-i frumos? Evergreen de azi nu este aceeaşi cu Evergreen de acum 10 ani, dar este aceeaşi persoană cu acelaşi chip şi cu aceeaşi formă.

Deşi ne impunem limite şi oamenii ne sfătuiesc, părinţii ne ghidează şi ne explică ce alegeri să facem şi ce e bine şi ce nu, întotdeauna vom fi duşi de viaţă în mijlocului furtunii. Şi pînă ce nu trecem noi prin etapa aceea, pînă ce alegerile nu vor fi ale noastre şi bucuriile sau suferinţele nu vor pleca din interior, pînă atunci orice cuvînt este adiere în vînt, zadarnic şi fără bază.

E frumoasă tare cartea asta. Vorbeşte atît de senin despre esenţa umană şi despre setea asta tipică de a avea mai mult, de căuta, de a găsi, de a-şi impune limite, cînd de fapt totul stă în capacitatea de a trăi liber, lipsit de dogme şi ştiinţă.


7 responses to “într-o călătorie spre Soare-Apune

 • ionouka

  Aaah da, am nevoie de asta acum, fix acum, cind am tot ce mi-am dorit si, in loc sa stau pe loc sa ma bucur, alerg dupa mai mult, nici eu nu stiu ce…
  La fix vine recomandarea ta, caut cartea chiar azi!
  >:D<

 • forevergreen

  Am citit si eu Herman Hesse dar nu-mi amintesc titluri acum si am de facut teme la franceza. Maine am examen.
  N-am putut sa-ti raspund acolo, e trist…plange blogul:P
  Hugs!

 • bored

  cartea asta mi-a deschis drumul catre asia… :))

 • Vania

  Prevăd o cură de Hesse! N-a scris banalităţi, aşa că orice titlu al lui este o invitaţie…

 • Food For Depression

  Pe principiul „viata e ceea ce se-ntampla in timp ce-ti faci planuri”?
  Suna bine, o s-o caut.

 • lollitta

  🙂 e greu sa traiesti fara teluri. asa am fost educati, ca trebuie sa depasim praguri: materiala, profesionale, sociala, ca trebuie sa ajungem „cineva”. si cand ajungem privin in urma si ne ia cu jale si oftari. nu mai bine fara?!

 • afreuda

  da, intr-adevar Hesse este un autor foarte bun. Iti recomand cu caldura „Jocul cu margele de sticla” si „Narcis si gura de aur”. Eu pe astea doua le-am citit de Hesse si mi-au placut foarte mult. Profunde, sensibile, subtile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: