dacă-mi poţi asculta

paşii care vin agale spre tine ce-ai spune despre mine? că-s mică în troiene mari.

e ciudat să vin în vizită într-un loc unde nu-mi deschide nimeni. să-ţi pun flori într-o glastră improvizată. să-ţi aprind lumina pe care s-o apăr cu palmele de vînt. să te salut şi să nu răspunzi. niciodată.

oamenii mor. cu ideea asta m-am obişnuit încă din fragedă copilărie. am rumegat-o şi am înghiţit-o cu ghionturi şi frici de întuneric. am refuzat să cred că oamenii mei mor. pînă au început s-o facă într-un mod egoist. acum e beznă şi am rămas cu întrebările mele pe buze. şi se întorc bumerang în mine. mă izbesc în piept şi-mi taie respiraţia. mă clatină. ochii se măresc. ecoul vibrează în trupul meu.

drumul pînă la tine e lung. de obicei zîmbesc prosteşte. sunt idioată că nu pot să-mi exprim dorul. aş vrea să vin odată şi să trîntesc poarta cu putere, să tropăi pe alee, poate să cînt vreo melodie cunoscută ţie, să mă aşez ca la picnic şi să stăm o zi împreună. eu să vorbesc non stop şi tu să mă asculţi.

în schimb vin cu paşi mărunţi şi rapizi şi plec repede. două cruci şi pa, tată!

oare la tine e zăpadă? e lumină? ţi-e frig?

aici e un frig de-ţi frînge oasele. nouă luni. cît un prunc într-un pîntec pur.

s-au rupt cordoanele. cînd moare cineva mor anotimpurile. plîng florile.

cînd ai murit tu a murit şi-o parte din mine. partea aia care te-a adorat cu inocenţă şi mîndrie.

mi-e dor de tine! în perioada asta veneai cu bradul ăla chel, dar mîndru şi ne pregăteam de sărbători. probabil discutai cu mami despre cadourile noastre. şi mă lăsai în fiecare noapte de ajun să dorm în sufragerie. crăpai uşa de la balcon să aibă moşul loc. îmi lăsai beculeţele-floare aprinse. şi îmi zîmbeai din tocul uşii. mă închinam cu ochii în brad şi aşteptam cu nerăbdare a doua zi.

dacă se întîmplă lucruri la tine acolo să ştii că aş fi fericită să ştiu că ţi-e bine şi cald şi sărbătoare


13 responses to “dacă-mi poţi asculta

 • Malina

  Ma regasesc oarecum in randurile tale.. Nu e urat si trist sa nu mai ai nici macar o sansa sa-i spui „imi pare rau” sau „m-am certat cu mama,poti sa ma ajuti?” sau pur si simplu „te iubesc,tata”?
  Si la noi era cam la fel:tata aducea bradul,il punea in suport si ma ajuta sa-l impodobesc,iar saraca mama ne certa ca „iar ati facut numai aschii si ace de brad pe covor si ia ghiciti cine le matura”.
  Imi doresc sa cred ca e fericit si ca ma asculta atunci cand mai cant colinde prin casa,de una singura,colindele lui preferate.
  Canta si tu! Sarbatori fericite si un an nou cat mai bun!

 • acuarele

  Impresionante randuri si amintiri!…

 • shmeny

  cred ca de cand a murit tata, nu mi-a mai placut Craciunul. lipseste ceva irecuperabil. m-am obisnuit cu absenta lui. nu m-am obisnuit cu ceea ce a ramas in urma.

 • Ana

  Cred si sper ca de acolo de sus, unde s-au dus toate fiintele noastre dragi, plecate prea devreme dintre noi, ei vad tot ce facem si mai ales gandurile noastre si sunt sigura ca tatal tau zambeste acum, cand citeste ce i-ai scris si iti trimite o imbratisare mare mare. Eu cred ca toti cei dragi noua care sunt acolo sus, se intalnesc si isi povestesc despre noi, de ce am facut cat erau ei jos aici si ceilalti nu stiu…si rad si se uita la noi si ar vrea sa ne zica ca totul este bine la ei acolo, si cald, si soare si multa bucurie si fara suferinta sau dureri…. si ca intr-o zi o sa ne revedem….>:D<

 • Cristian Ion

  Sarbatori Fericite si Un AN Nou minunat iti doresc

 • raggio

  😦 Te îmbrăţişez, fluturaş!

 • Costi

  …sunt alaturi de tine. La cele scrise se cutremura si muntii!

 • Elena

  Trist,dar frumos.Thanks pt commentul de pe blog.imi pace cum scrii.Te invit la mine in blogroll.Ti-am facut deja un loc.
  Craciun (fericit) !Sau macar sanatos,bun si cu macar cateva impliniri!

 • Iulia

  foarte trist.. si frumos in acelasi timp.

  evergreen, ai uitat sa iei leapsa.
  ti’o daruiesc cu ocazia sarbatorilor de iarna :)).

  http://just-juliette.blogspot.com/2009/12/leapsa-muzicala.html

 • rteo

  Citind articolul tau, invat sa pretuiesc mai mult familia si viata. Am plans ca „inainte de sarbatori”, am descarcat nodurile de sentimente din mine…. Multumesc!
  Sarbatori fericite!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: