Cele mai importante trei femei din viaţa mea (I)

Am trei femei pe care le ador şi pentru care aş merge pînă-n iad şi apoi pînă peste orizonturi, pentru care mi-aş scoate inima din piept şi aş da-o fără regret, pentru care nu există suficiente cuvinte menite să fie aşternute aici.

Prima este bunica mea. Bunică despre care am tot vorbit. Bunica mea este Vitoria Lipan înzecit.

Mamă a cinci copii, dar prima fată a plecat repede de lîngă ea. Soţie credincioasă care şi-a condus soţul pe ultimul drum acum mai bine de zece ani. Bunică cu poale-n brîu şi poveşti pînă noapte tîrziu, severă şi totuşi plină de dragoste a şapte nepoţi. Străbunică plină de energie a cinci mogîldeţe.

Bunica mea a simţit războiul pe pielea ei. În timpane i-au şuierat gloanţele şi pragul i-a fost trecut de soldaţi ruşi violenţi. Sub ochii ei tatăl său a fost bătut pînă la un pas de moarte. Bunica mea, o femeie tradiţionalistă mi-a zis să-mi urmez fericirea şi să nu plec urechea la convenţiile sociale. Are cele mai potrivite cuvinte în cele mai grele momente. Bunica mea miroase a salcîm de toamnă tîrzie şi a fîn proaspăt cosit. Miroase a trifoi cu patru foi, a grădină de legume, a puişori aurii şi a clătite uriaşe. Bunica mea învîrte mămăliga pe plită ca nimeni alta şi face un borş moldovenesc demn de cartea recordurilor. Bătrîna şi iubita mea bunică şi-a îngropat toţi fraţii şi uneori se dă bătută în faţa vieţii. Boala, singurătatea, strigătul pămîntului muncit cu greu, dorul, tristeţea o doboară cîteodată. Se îmbărbătează singură cu gîndul la noi. Alinarea ei.

Cînd îi aud vocea e ca şi valul mării care se sparge lin de ţărmul umed. Bunica mea este o femeie extraordinară, un dar divin, un exemplu de curaj şi putere, o femeie care cu simple doua mîini poate crea universuri şi zîmbete.


14 responses to “Cele mai importante trei femei din viaţa mea (I)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: