Arta conversaţiei te instigă la viaţă

Acest roman al Ilenei Vulpescu tocmai a ajuns la statutul de carte de căpătîi. Astăzi am reuşit să-l găsesc să-l cumpăr ca să fiu sigură că-l am mereu la îndemînă. Se găseşte la Universitate şi costă 30 de lei.

Am strîns coperţile între palme şi am închis ochii odată cu ultimul cuvînt al romanului. Au, mi-am zis! S-a încheiat aşa cum trebuia să se încheie cum personajul Sînziana Hangan ne-a obişnuit de-a lungul a 400 de pagini.

Ce să spun? O carte atît de intimă şi de gravă nu mi-a fost dat să întîlnesc pînă astăzi, parcă am pătruns adînc în viscerele conştiinţei. Nici nu ştiu cum s-o recomand mai bine. Nici nu ştiu dacă un bărbat ar putea s-o cuprindă şi să devină odată cu ea, dar ştiu clar că ar putea să desluşească multe priviri de acum înainte.

Ce este frapant este că este scrisă şi lansată în perioada comunismului şi că se vorbeşte pe şleau despre viaţă, neajunsuri, sex şi libertate. O femeie şi iubirile ei, deznădejdea, nevoile, lipsurile, visele, copilul din flori singurătatea, dragostea de pămînt romînesc, Mama, dorurile, amintirile… o viaţă de om.

S-a încheiat atît de trist şi m-a durut atît de tare să simt cum se sfărîmă în palmele mele destinul unui om, fie el şi de ficţiune. M-a durut pentru că şi eu sunt puţin din Sînziana şi toate femeile din lume pot fi.

Este cartea mea de suflet. Mă bucur că în sfîrşit pot să spun cu mîna pe inimă că am o carte preferată!


11 responses to “Arta conversaţiei te instigă la viaţă

 • amy

  hmmm….sunt curioasa…tre s-o devorez si eu.

  pup

 • VirtualKid

  Inteleg ca este o recomandare!
  Prezentarea este incitanta, deci, am sa o caut si eu.
  Multumesc!

 • madalina

  este intradevar o carte de capatai. eu o aveam in casa de la ai mei, mi-a dat-o mama… am citit-o pe nerasuflate si de atunci imi sta la cap 🙂

  ce ma bucur ca mai gasesc oameni care sa o fi citit. cu sufletul.

 • Victor

  Deja am comandat cartea. Merci ptr astfel de recomandari !

 • LiaLia

  Daaaa, și eu mă bucur să citesc/văd oameni care au citit-o! Tot la recomandarea mamei am citit-o și eu și a fost fabulos cum ea îmi povestea din propria viață paralele cu romanul, întâmplări asemănătoare cu ale Sînzienei. Uite o să o pun pe lista de recitit, mulțumesc că mi-ai adus aminte!!!

 • Ana-Maria

  Eu i-am făcut-o cadou mamei şi în vacanţa asta sper să reuşesc să o citesc.

 • EO

  Doamne, Ileana Vulpescu! Minunata scriitoare! Imi amintesc, o citeam acum mai bine de 15 ani, eram realmente indragostit de stilul ei!

 • alexxa

  acum, ca-s in vacanta, ma reapuc s-o recitesc 🙂

 • Ema

  Esti deosebita. Reusesti sa exprimi stari prin cuvinte atat de simple incat am impresia ca exact asa as fi scris si eu si totusi eu am incetat sa mai recomand vreo carte cuiva pentru ca de cele mai multe ori m-au dezamagit reactiile de dupa. Mai ales cand am recomandat cartea mea de suflet cuiva care apoi mi-a rupt sufletul vorbind urat despre ea. Imi asum acest risc acum pentru ca si tu ai facut-o si iti recomand cartea mea de suflet: Prins de Petru Popescu. N-o sa-ti spun nimic despre ea, doar sa incerci sa ai rabdare s-o citesti fraza cu fraza. Si m-as bucura sa-mi spui daca ti-a placut.

 • Evergreen

  Hei Ema, multumesc 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: